Hidup memerlukan pengorbanan. pengorbanan memerlukan perjuangan. perjuangan memerlukan ketabahan. ketabahan memerlukan keyakinan. keyakinan pula menentukan kejayaan. kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan.

Friday, December 31, 2010

rindu...

hurmmm....esk dah taon bru..
bye 19th welcome 20th...

tp sumpah rindu gler kat kamu nabila zamri zaki....u make me cry today...dek akq nanges xbnti air mtew kuar..betape kuat nye syg n rindu akq kat kamu...huh..ntah blew lg ntah ktew ley jmpew..kamu dah jaoh nun disana..tp xpew..akq,farahin n kak nisya akn tetap menanti kepulangan kamu yunk....miss u so much...!!!jgn lupe kami yer dek....






Monday, December 27, 2010

PRESURE...!!

jgn nak tnye pape kat aku lg..
pandai2 lah wat plihan utk dri aku..aku ekot jerk....

seyes skunk nih aku giler tension...!!!
rse mcm xnak jmpe n tgk mkew spew2 pon...!!!!!

LIVE ME ALONE...!!!!

lame...

huh..lme killer xupdate blog nih...dah rse mcm "berhabuk" sket lah...
hehehe...ok,ok..buat mse nih lom ade mood nak update...so,tggu jelah yerk...bnyk bnde nak ctew nih...huuhu...agi pon xbest kan kalau ctew xde pic...so,tggu pic dah upload t bru aku update k...sbb skunk nih still mls+xde mood+bz nak mampos+sebok g sne cni....
                           (bkn nih sme mkne kew)

oke done...

Wednesday, December 22, 2010

dengki !!dengki !!dengki !!

Dengki ada pada sume org..kecuali mereka yg telah membendung nya atau membuang nya habis-habisan...

Hendak tahu bagaimana cara membuang rasa dengki uh...meyh aku kongsi sket ngn kowg....

>> Pertama, ucapkan tahniah kepada org yg dedengki itu ketika dia mendapat nikmat

>> Kedua, sanjung dan puji kebaikannya terutama dibelakang nya

>> Ketiga, tutup kelemahan dan kesalahan nya

>> Keempat, ziarahi lah dia dengan membawa kan hadiah

>> Kelima, hormati dan sayangi org2 yg disekelilingi nya seperti ibu bapanya,ahli keluarga nya,suaminya,dan anak2 nya...

>> Keenam, bela dia kalau ada org memburuk-buruk kan nya

>> Ketujuh, berdoalah kepada Allah agar dihilangkan nya rasa dengki anda itu

Tuesday, December 21, 2010

sume nye oke...

1st of all...aku nak ckp alhamdulillah...sbb ape??sbb sume nye dah settle...means ibu pon dah trime ape yg dah detntu kan allah buat hamba nye ini....oke2..mmg bnde nih sesuatu yg bru buat aku...tp xslh kan kalau ktew mncube...hurm..mmg bnyk org akn pandang serong kat bidang yg aku dpt nih..tp xslh kan klu ktew mencube..dan aku akn cube bukti kan bahawa aku boley berjaya dlm bidang nih...yelah ktew lom tau lg kan ape yg mendtg..so..xperlulah ktew nih pk mcm2..just think positive n ignore what they want to talk about....pedulik hape aku...heee...yg pnting aku akn cube bukti kan sedaye yg boley bahawa aku mampu berjaya...insya allah...

Monday, December 20, 2010

Wanita dan Kupu-kupu....



cantik kan kupu-kupu nih....
ade cerita yg nak aku kongsi kan tntg kupu-kupu nih...jom aku ctew kat kowg k..ctew nih ade bnyk part..hope kowg xborink lah mengikuti ctew nih k....

kasihan kupu2,badannya cantik dan mempersonakan tetapi kalau ditambah perkataan malam,ia bermaksud lain.Hakikatnya ,kupu2 bukan semuanye keluar malam,sebilangan saja yg gemar 'berpeleseran' pada wak2 hitam pekat,itupun terpedaya oleh lampu di pinggir jalan.


kupu2 tetap indah,canti dan menawan.Sebilangan besar kupu2 terbang pada waktu siang..hinggap pada bunga-bungaan,menghirup manisanyg tersembunyi di tengah2.kemudian kupu2 terbang lagi dan hinggap di dedaunan segar.siapa pun pasti melirik apabila terperasan kan kelibat kupu2,hati siapa pun ingin memiliki keindahan dan keunikan nya dihujung jari.


tetapi sayap kupu2 mudah bederai,apabila sudah bederai,tiada siapa akan inginkan nya lagi.kupu2 pon terbiar....


Wahai wanita dan kupu-kupu,anda ada persamaan..
Wahai wanita dan kupu-kupu,anda tamsilan kepada keindahan..
Wahai wanita dan kupu-kupu,anda juga tamsilan kepada kerosakan dan kemusnahan..


demikian wanita dijadikan Tuhan untuk menghiasi bumi ini sebagaimana kupu-kupu dijadikan Tuhan untuk menghiasi bunga-bungaan.tanpa wanita dunia ini terasa sempit dan tidak seronok untuk didiami.kaum lelaki akn berasa rimas sebagaimana Nabi Adam a.s. pernah dilanda gelisah meskipun hidup dipenuhi kenikmatan syurga.lalu baginda memohon kepada Tuhan agar dijadikan seorang teman,agar boleh dia berbicara,bersenda gurau dan membina sahsiahnya.Terciptalah Siti Hawa dari tulang rusuk kiri Nabi Adam a.s. barulah terisi jiwa Nabi Adam a.s. dan segala kenikmatan syurga di sekililingnya terasa wujud.


ternyata wanita cukup perlu dalam kehidupan lelaki sebagaimana bunga amat lah perlu kepada suntingan kupu-kupu untuk merealisasikan proses pendebungaan.tanpa permaisuri,siapalah lelaki yg bergelar raja itu,tanpa isteri siapalah lelaki yg bergelar suami itu,tanpa wanita siapa lah pria yg mahu bergelar pemimpin itu dan tanpa perempuan siapalah maskulin yg konon mahu digelar ayah itu?


tanpa Siti Khadijah,barangkali Rasullah s.a.w. tidak mendapat 'dorongan' yg amat diperlukannnya untuk terus bangkit,berpegang teguh pada keyakinannya menyebarkan islam sebagaimana semestinya.Tanpa Aisyah,barangkali banyak hadis Rasulullah s.a.w. tidak sampai kepada umat islam seluruhnya.Tanpa Fatima az-Zahrah,barangkali Sayidina Ali tidak muncul sebagai menantu  Rasulullah s.a.w. yg amat disayangi.Tanpa Asiah,barangkali Nabi Musa a.s tidak terbela hingga menjadi penentang kepada suaminya yg amat kufur dan mengaku tuhan itu.Tanpa Masitah,barangkali tidak terbukti betapa wanita boleh teguh pada keimanan meskipun maut didepan mata nya.dan tanpa wanita,siapalah lelaki kerana setiap lelaki datang nya dari perut wanita...


namun,seorang wanita yg menjadi isteri kepada Nabi Nuh a.s. telah bertukar menjadi seorang penentang kepada kebenaran,seorang wanita di zaman permulaan islam sanggup melapah dada Sayidina Hamzah dan mengunyah hatinya,seorang wanita tergamak meletakkan najis unta ke kepala Rasulullah s.a.w. dan dalam sejarah manusia sejagat ramai wanita menjadi pendorong lepada kemaksiatan,kekufuran,kehancuran dan kemusnahan lelaki..


alangkah besar dan pentingnya peranan wanita dalam kehidupan lelaki,sebagaimana besar dan pentingnya peranan kupu-kupu menambah biakkan bunga-bungaan dan menambah indahkan bumi ini.tetapi alangkah besar dan hebat nya peranan wanita dalam merosakkan kehidupan lelaki,sebagaimana besar dan hebatnya peranan kupu-kupu merosakkan dirinya sendiri dangan menerjah api....


p/s : to be continue... 


Sunday, December 19, 2010

perpisahan....

hurm...knape ek setiap pertemuan pasti ade perpisahan...kdg2 uh xnak trime tau x..sbb ape...sbb rse cam cdey glew kowt...yelah cube kowg bygkan kowg kene tgglkan owg2 yg kowg syg..kene pisah ngn owg2 yg kowg syg..cdey an..urm...sme r cam aku..huh..tp ape yg boley ktew wat kan..sbb itu lah hakikat nye..tp bg aku.."SETIAP PERTEMUAN PASTI ADE PERPISAHAN DAN SETIAP PERPISAHAN YG BAEK PASTI ADE PERTEMUAN SEMULA" <pandai jerk aku kan> tp itu yg buat aku berpk secare positive blew aku kne pisah dri owg2 yg aku syg..hurm..bnyk plak aku nih bebel kan...ok,ok..act post kali nih nak bg tau yg aku akn berpisah ngn adek2 aku yg aku knal kat uitm lendu...hurm..seyes sdey sgt..yelah bnyk bnde kowt yg kteowg lalui bersme...eventhough stu sem jerk..huhuhu..

no more 2401@upik abu dan laura

no more mkn mlm sme2 kat kdi depan...

no more bijik2 yg buat havoc...(tp still ade kan kat lam hati ktew sume..)

no more pc1a...

>>sumpah akq akn rindu kowg sume....akq xkan lupe kan ape yg ktew dah lalui bersme selama stu sem nih sebagai student pra-diploma kat uitm lendu..yelah msing2 dah dpt pon smabung blaja kat uitm sebagai pelajar diploma plak...tp sume nye g jaoh2 dri akq...cdey sgt2...lg2 blew akq igt ape yg ktew lalui bersame adek2 ku...bella,farahin,nisya n mek...mlm uh adelah mlm pling hepy buat ktew ber5 an...pas nih xde gelak tawa kowg lg...xde ovrnght ngn kowg lg..huuu..seyes cdey..hope sgt hubungan persahabatan ktew sume kekal wlupon nnti kat tmpt blaja msing2 ktew dpt kwn bru...

p/s : jgn lupe akq k....

Saturday, December 18, 2010

Segmen hujung minggu : Aku budak baru laa

nak join,nak join...hehehehe....sbb sye agak bru jgk kowt..<ye kew>
hehehehe....
ok,ok...senang jerk...



  1. Letak header BEN ASHAARI BLOG ( trademark)
    done... =)
  2. Tajuk : AKU BUDAK BARU LAA dan linkkan ke entri ni
  3. Berikan satu tempat pelancongan yang menarik pernah korang g dan kenapa ... satu jer .. TAK KURANG 100 patah perkataan ..
    huhuhu..g cuti kat mne ek yg best..bnyk gak tmpt yg pnah aku g cuti nih...ok,ok..yg pling best lah ek..mse g cameron highlands ngn family belah ayh..mcm family day gak r...besh g ramai2...ye r ble dah lme kan xjmpe..then gather sme2 tyme cuti an..ley r gosip2 ngn uty2 n cousin2 aku..hikhik...

    yg besh nye kat cameron nih sbb cuaca die yg nyaman...ley lah tenang kan pkran yg becelaru blew dah mcm2 asgmnt kene wat tyme blaja an..n stu agi yg best nye kat cni bnyk sgt syur2an yg segar2 <event aku xmkn syur> tp tgk cam best jerk..blew dah bli syur2 uh blik apartment masak..uiii..tgl cam meriah jerk..yelah family ayh aku nih sume unty n uncle2 pandai msk...

    then stu agi yg xley lupe kalau peg kat cameron msti dptkan strawberry..yummy2...besh2..hurm bnyk agi bnde best kat cameron uh..pe kate kowg g jelah tgk sndri..oh ye...stu lg bnde yg mmg jdik trademark kat cameron nih selaen strawberry...adelah kebun teh disana..adoi ai..aku peg rse mcm xnak blik jerk..tgk keindahan kebun teh nye..subhanallah..betape indah nye ciptaan allah s.w.t. uh kowg...isyh kalau aku ctew jerk tp kowg xg rugi weyh..t kowg ade mse ajak lah mmbr2 kew family kew g sne oke... =)

  4. Tinggalkan link entri korang di ruangan komen ..
    dah siap....ngeee... :D

dah terjwb segala gala nye.....

alhamdulillah...
akhir nye terjwb sume persoalan...hurm..dah pon dpt tawaran utk diploma...

 
SURAT
TAWARAN PENERAPAN
Bahagian Pengambilan Pelajar
Universiti Teknologi MARA

40450, Shah Alam Selangor, Malaysia
Tel: (603)5544 3164, 3165, 3166, 3174, 3175
Faks: (603) 5544 3170
e-mel: bpp@salam.uitm.edu.my
    
AIN AMALINA BINTI ZAIDI
509-10,BATU 10 1/2,TANGGA BATU

76300, MELAKA
Melaka
No Pelajar:2010502191
No Kad Pengenalan:911005045222
    
Sukacita dimaklumkan bahawa anda ditawarkan tempat untuk mengikuti program di UiTM:
Program:(CT113)Sepenuh Masa
  DIPLOMA TEKNOLOGI KREATIF (TEATER)
  FAKLUTI TEKNOLOGI KREATIF DAN ARTISTIK
 
Semester:DISEMBER 2010 
    
 
Kampus:B-UiTM Shah Alam
  KOLEJ PUNCAK PERDANA
  UITM KAMPUS PUNCAK PERDANA 40150 SHAH ALAM
 


PENDAFTARAN SEBAGAI PELAJAR BARU ADALAH SECARA ONLINE:


 
TARIKH AKHIR PENDAFTARAN ONLINE:
29/12/2010  (4:30PM)
    

Kemudahan dan Bayaran
Yuran pengajian satu semester: SILA RUJUK BIL BAYARAN
Kemudahan kolej kediaman :DISEDIAKAN, Maklumat kolej kediaman klik di sini
 
   

PENTING
1.Program dan kampus yang ditawarkan adalah MUKTAMAD. Sebarang permohonan pertukaran tidak akan dilayan.
2.Anda dikehendaki mematuhi syarat-syarat tawaran seperti berikut. (Klik disini)
3.Anda dikehendaki membuat pengesahan penerimaan / penolakan tawaran dengan segera dalam tempoh yang ditetapkan melalui laman web di http://istudent.uitm.edu.my/intake .
4.Calon hanya diterima sebagai pelajar UiTM setelah datang mendaftar, membayar yuran pengajian serta memenuhi syarat kemasukan yang ditetapkan oleh UiTM.


KETUA
BAHAGIAN PENGAMBILAN PELAJAR


heeee...
nihlah jwpan buat hati ku yg dupdapdupdap uh...
alhamdulillah..akhir nye dpt gak wat diploma...walau lmbt..tp nak blja kan..
hurm...tp still ade prob...huh...xpe r..prob uh biar aku jerk yg tau k...
k lah...xlrt dah nak pk...

Friday, December 17, 2010

Dulu Saya Nakal....

heeee...rse mcm seronok plak cube ape yg en.BEN Ashaari segmen kan lam blog die...so meyh ktew cube..
hikhikhik...



Sekolah
>>Sekolah Kebangsaan Buloh Kasap,Segamat,Johor (1998-2003)
>>Sekolah Menengah Kebangsaan Buloh Kasap,Segamat Johor (2004)
>>Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Haji Mohd Redza Seremban (2004-2006)
>>Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Tanjung Melaka (2007)
>>Sekolah Menengah Teknik Melaka Tengah (2007-2008)

Jawatan
mse kat skolah buloh kasap uh jdik pengawas...skolah seterus nye jdik pelajar biase(pelajar nakal)..dan mse kat skolah teknik pegang jwtn ketua kerohanian kat blok Firdaus..

Guru Kesayangan
saya syg kat sume cikgu yg pernah mengajar sye...

Subjek Paling Disukai
maths lah...besh...

Subjek Paling Tidak Disukai
pendidikan seni,fizik dan kimia

Kawan Baik Semasa Sekolah
ramai lah...sume yg mengenali diri ini adelah kawan baek saya...

Cita-cita Masa Sekolah
dulu beria nak jdik polis..pas uh tukar plak nak jdik pensyarah..

Artis Favourite Masa Sekolah
Erra Fazira semesti nye...

Perkara Yang Tidak Dapat Dilupakan Masa Sekolah
hikhikhik....bnyk..tp tyme tgk iqa n daus men kejar2 bwk mop dri tandas skolah,haznin tumbuk mtew najwa sampai bengkak,ponteng klas ngn mmbr2 g town..

Jika Dapat Kembali Ke Zaman Persekolahan, Apakah Yang Aku Akan Lakukan
nak ulang balik ape yg dah jdik..sbb seronok..n mungkin akn blja utk jdik lebih pandai..hikhikhik...

Ceritakan Kenakalan Yang Tak Dapat Dilupakan Sewaktu Sekolah Dulu ( tak kurang 100 patah perkataan )
kat sekolah rendah dulu nakal sgt2 slalu kene kan bdk2 laen sbb saya pengawas..pernah sekali batch kami buat sume cikgu kat skolah uh bengang ngn kami..sekolah rendah lgi uh dah nakal...

tyme kat sekolah menengah plak teserlah kenakalan saya yg terlampau mse kat skolah Redza...sbb kat skolah uh saya kene msuk klaz aliran agama..wow...sesuatu yg bru..nak tau sbb ape..hahaha..sbb mse kat segamat g skolah agama xpernah focus pon tyme subjek arab..tup2 blew kat Redza kene plak msuk klaz yg ade subjek arab..then stu agi yg xley blah sume dak2 pompuan lam klaz uh kai tdung lbuh..n xtegor ngn dak laki..bg saya tyme uh WTH...huhu..tp lme2..blew sye dah start ckp ngn dak laki sume ok jerk..then blew dah lme2 knal..ya allah..pnye lah nakal sye..mmbr2 sume xkai dah tdung labuh..hikhikhik...
ponteng klaz,ponteng skolah toksah ckp r..mmg saya n mmbr yg terbaek..hahah..

urm..pas uh blew kat teknik..jdik plak ketua kerohanian..huh..apekah?sbb sye nih pnye lah nakal..then sume org tau sye mcm mne..dowg gelar kan sye ketua ke-rock...hahaha..sbb sye pon ade gak mls g surau..huhuh..nakal nye..

lutfi hasni.....



ok,ok...this tyme nak ctew sket sal dak kcik nih...heee...bkn2 yg didukung uh aw..yg mendukung uh...heee...nilah die adeq angkat aku..urm..chomel x die??<yg sikecik uh mmg r chomel> jgn mara adq...urm..aku knal die dah hampir2 2 3 thn gak lah..knal kat skolah SMTMT....urm..mule2 aku mmg admire die..sbb kat skolah die chomel sgt..<bg aku lah,ha adq jgn pasan plak k> =)
then aku mmg malu lah nak knal ngn die..yelah die nih hensem ramai peminat lak uh...aku nih spew r an..senior yg bese jerk..ok,ok..aku admire die dri jaoh jerk..aku ade pggilan utk die..nak tau ape?? "DAK CHOMEL" heee...then blew dah nak rye aku g lah bg kat rye kat die nih..then aku just diam jerk sbb mmbr aku yg bgkan..hahaha..lwk glew...ok,ok..last2 aku dpt num fon die <alamak lupe lah mcm mne ley dpt num fon die> heeee...ok,ok..then ktowg cntc2 jerk..then aku ckp jelah nak jdik kan die adek angkat aku...die pon ok jerk..so,sampai lah saat ini dan selamanye..die ttp adek aku oke...heee...AKQ SYG ADQ OKE??!!
<3 <3 <3








p/s : adq nih mnjew lah sgt2....

RSE CAM NAK JOIN...HEEE




heee...wat bende nih pon rse cam besh..nih pon dpt tau dri cik su nye blog...so join jelah....

syarat die just...

  1. Letak header blog BEN ASHAARI
    dah wat dah...
  2. Bila mula buat blog ?
    bln 11/2010...
  3. Jumlah follower sekarang ini ..
    bru jerk 15..akn dtg insyaallah bnyk kowt
  4. Berapa trafik harian ?
    traffic ape plak nih...=p
  5. Sehari brapa entri ?
    tgk mood n idea...
  6. Berikan satu blog yang best korang suka baca ..
    bnyk lah...tp pling skew Nisa Zul(nih blog koko krunch sye) ngn Cik Nadia Bayu(skew tgk care nadia kai tdung)...


sayang kat ibu sgt...!!!!




HAPPY BITRHDAY IBU...!!!!
CAYANG IBU SGT2..!!!

>>xde kate yg boley diucapkan..sbb terlalu bnyk jse ibu..ibu jge along dri kcik sampai dah bsr gajah nih...ibu jge mkn minum saket sehat along..ibu always ade ngn along..xpernah pon jtuh kan semgt along..sntiase ade blew along down..so,xde ape yg boley along ckp kan..along hnye mampu doakan ibu sehat slalu..n along akn cube wat ibu bngge ngn along...along akn bls jse ibu..!!


SAYANG IBU..!!!

Thursday, December 16, 2010

puasa....

heee...
alhamdulillah..ari nih dpt r gak aku berpuasa sempena 10 muharam...
heeee....
ok,ok..xde pew nak ctew ari nih..sbb no idea...esk adelah hari nye...sorry utk post yg 15aribln uh..slh anggap..tp mmg pon ade debaran disitu..dah semua nye akn terjwb esk k....huhuhu...debaran uh mkin kuat..hope semua keputusan yg aku dah wat dpt membahagiakan diriku dan juga family ku...amin...mudah2an...


Wednesday, December 15, 2010

dupdapdupdap....

huhuhu..terase cam saket dada plak pg2 bute nih..huhuhu....nak tau sbb ape??huh..aku pon xtau lah ape nak ckp..rse mcm nak kene minang lak esk pg2..tp mmg skunk nih hati aku tgh bedebar debar menantikan kemunculan nye..huhuhu..xtau sbb ape ley rse mcm nih..rse macam org yg dinikah kan plak...<eh,chop2 aku pnah rse kew> hahaha..tp pape pon cam uh lah rse nye <aku agak jerk>
haih..tp seyes lah..rse mcm xsbr nak tggu bgn pg esk...hurm.."ya allah kau berikan lah hamba mu nih ketenangan"
aku btol2 rse mcm xsbr nak tggu esk pg..owh..apekah yg akn berlaku lepas nih..mampu kah aku menghadapi nye...aku harap sgt ape jua keputusan yg aku lakukan akn ade jln yg terbaek buat diri ini...dan akn ade hikmah disebalik keputusan yg akn aku dpt ungkapkan esk...so...ktew tggu pg nnti k..ape plak post aku...



p/s : agak2 kowg rse xdebaran kat dada aku nih..seyes weyh rse mcm bdk AF uh tyme pengacara nak umum kan spew yg tersingkir...huhuhuhu...

Tuesday, December 14, 2010

CINTA dan JODOH

1. Cinta kepada Allah dan Rasul serta Agama nya...
2. Cinta kepada Ibubapa yg melahirkan dan membesarkan kita
3. Cinta kepada Bangsa dan Tanah Air..
4. Cinta kepada Diri Sendiri agar kita sentiasa redha dengan qada' dan qadar...

Jodoh uh terbahagi kepada 3 :
 > Jodoh dari syaitan
(kamu berdua berkenalan berpegangan tgn dan terus buat maksiat akhirnye si perempuan tu mengandung baru kamu bernikah)
>>Jodoh dari jin
(kamu berdua berkenalan kamu suke kan perempuan/lelaki tp perempuan/lelaki xsukew kan kamu,kamu bomohkan dan sihirkan agar perempuan/lelaki sukew kepada kamu dan kamu berdua bernikah)
>>>Jodoh dari Allah
(kamu berdua berpandangan mata terus menusuk ke kalbu kamu terus meminang perempuan tu dan perempuan tu terima pinangan kamu dan kamu berdua bernikah insya allah berkekalan hingga ke akhir hayat)

Dan itulah yang dikatakan SYURGA CINTA.......

teringin

ari nih aku rse mcm teringin sgt berubah..berubah kearah yg lebih baek...mungkin ade hikmah disebalik rse nih kowt....tp kdg2 uh knape msih ade lgi org yg memandang rendah kat org yg nak berubah nih ek...yelah..cube bygkan blew ade jerk yg ckp "aku nak berubah lah" msti ade jerk ktew dgr jwpn mcm nih.."alaaaa...ckp jerk uh..tp jap lg tgk lah.xlme pon perubahan die uh.." knape??knape msti ade sume sangkaan yg mcm nih rupe..sekurang kurangnye..bg lah org uh berubah..n jgn sangka org yg jht uh akn terus jht selama lama nye..mcm ape yg aku rse ari nih..mungkin dah tbe mse nye utk aku blaja mcm mne cre utk mnjdik lbih baek..wlupon blom sepenuhnye..tp aku percaya stu ari nnti akn ade jln utk aku berubah sepenuh nye..bkn lah nak ckp yg b4 nih aku gler jht..cume aku sedar b4 nih slalu gak tggl solat..mcm skunk nih pon ade gak tggl nye..kdg2 dri nih cube utk menepis segala halangan yg jdik penghalang utk aku cube solat 5 kali dlm sehari..yelah kdg uh tyme2 subuh nak bgn pnye lah liat..adoi ai..rse mcm ngntok lah sgt2..slh dri sndri kowt..spew soh ko tdo lmbt kan..tp xjgk..senarnye klu kat mind ktew nih dah set mls mls lah jdik nye..tp cube ktew ckp ktew boley bgn..alaaaa..bgn pg2 ape slh nye..bkn ktew nak g buat jht..nak bgn solat..nak menghadap yg esa...xkan uh pon xley kowt..nak kate aku b4 nih xpenah solat tpu lah kan..penat kowt ibu ayh bg aku skolah dri tadika..then antr lg skolah kafa..then dah abis kafa..antr lg skolah agama..xkan aku jahil sgt tntg agama kan..huh..sume org kowt lam dunia nih yg dilahirkan sebagai seorg islam..pasti parents nye bg didikan agama yg terbaek..btol x??tp kalau yg xde langsung uh..hurm..harap2 lah after this dowg boley berubah dan sedar...eh2..dah mcm ustazah plak ko nih nak ckp2 sal agama...sdgkan ko uh pon...pakai tdung..tp still lah kdg2 uh kuar..xkai tdung.dgn alasan...alaaa..dekat jerk kowt..alaaa..dok lam kete jerk..bkn kuar jmpe org ramai pn..alaaa..xpew..xde spew knal..huh..xboley mcm uh senarnye..<bru ko nak sedar kew ain??>huhuhu..tp xslah kan klu aku nak berubah lebih baek after this..bkn lah nak ckp nak jdik alim sgt2..sbb aku rse aku still lg nak rse hidup sebagai seorg remaja..oi ain..!!mmg lah allah uh bg nikmat utk ktew mengenali erti kehidupan didunia nih..tp ley x ko sedar yg ade jgk bts2 nye blew nk bergaul nih..mungkin ade yg bce post aku yg nih akn ckp..."alaaaa....ain..spew yg xknal die..b4 nih xde pon die uh baek sgt..kjap kai tdung kjp x...jap lgi die kuar ngn ramai laki..pakwe die..toksah ckp lah..mcm2 org dah..ramai kowt pakwe die uh.." msti pnye lah ade yg ckp mcm nih..aku gerenti..tp ape aku pedulik kat kowg sume..ckp lah ape pon..sbb nih hidup aku..aku ade hak nak berubah n merubah dri aku...woi..!!ape yg ko merepek nih ain...huh..aku pon xtau..tbe jerk aku rse dri aku jdik plik..n aku sedar sume nih lps aku bce some article yg menceritakan tntg agama..yelah aku nih org islam..xmalu kowt aku nak ckp yg senarnye bnyk lg yg aku kene blaja..

mcm dialog Awal ngn Heliza lam stu scene tyme ctew Syurga Cinta....
Am : cikgu sye nih bkn ape sye nih mmg xpandai langsung psl agama nih sye nak ckp sye malu tp itulah hakikat nye...
Syuhada : Am,ktew nih ade sifat bru yg slalu lalai dan alpa yg sentiase melakukan dose kcik atau bsr sme ade sedar atau pon x....
 Am : tp Am tgk Syu nih laen org nye alim,xpernah tggl smbhyg,sntiase ttup aurat..Syu nih msti beriman org nye kan...
Syuhada : Am2,apelah Am nih..xtggl smbhyg uh mne boley buktikan ktew beriman atau x..smbhyg uh kan perkara wjib bg setiap org muslim..ha uh sbb nye smbhyg uh tiang agama...mcm kte wat rumah jgk...mule2 pacak kan tiang dulu pas uh bru lah wat yg laen2..
Am : kdg2 kan Syu,Am malu sgt dgn Ikmal,yelah eventhough die bru 8thn tp die bnyk tau psl agama berbanding dgn Am tau..Am nak wat mcm mne..Am dah lme sgt kat luar negara uh sampai Am lupe psl agama..ape yg Am tau dlm ic Am,Am islam..
Syuhada : Syu pon manusia biasa jgk Am..ktew sume sme..cume Syu slalu igt pesan atok..atok ckp "ALLAH XKAN MENGUBAH NSIB SESEORG ITU KALAU SESEORG ITU XMENGUBAH NSIB NYE SNDIRI" 
Am : maksud Syu??
Syuhada : maksudnye adekah ktew nih nak jdik islam yg difaktor atau islam keturunan shaja..
Am : ntah lah Syu..even my parents pon xprnah nak ajar kteowg psl agama tau..yeah,kalau family kteowg mmg rapat tp ble ckp pasal agama sume nye lintang pukang...
Syuhada : Am..xtau tuh lah boley jdik tau kalau ktew nak blaja dalami ilmu agama sbb ilmu uh xkan dtg sndri kalau x dicarik..Am..xbaek kalau bkk pekung didada..apatah lg menceritakan tntg keburukan ibubapa ktew..walau apepon ktew msti mndoakan agar mereka berubah..insyaallah..
Am : Syu,awk tau x..sye senang sgt berkawan dgn awk..kalau boley sye nak knal awk dgn lebih mendalam lg..bkn nye ape sye ske lah berckp psl agama dgn awk...
Syuhada : insya allah..tp stu jerk Syu nak mnx..kalau boley Syu xnak lah kuar ngn pokok krismas  
Am : Ikmal??
Syuhada : tuh2...Syu xnak lah kalau nak kuar dgn Syu pakai aksesori wanita cm nih...ha stu lg dah lah pakai jubah,serban dgn subang nnti org kate Am mempersendakan agama pulak..
Am : Syu terima kasih lah sbb sudi berkawan dgn sye..
Syuhada : KADANG2 ALLAH SEMBUNYIKAN MATAHARI..DIE DATANG KAN PETIR DAN KILAT..KTEW TERTNYE TNYE..KEMANA HILANG NYE MATAHARI..RUPE2 NYE ALLAH MEMBERI KTEW PELANGI

best sgt kan...kalau lah boley dpt kwn yg mcm nih.boley membimbing kte kejln-Nya...
stu agi ayat yg best lam ctew nih...
"JADI LAH SEORG WANITA DALAM BEKAS KACA YG SUKAR DISENTUH HNYA ORG YG MAMPU SAJA BOLEY MEMILIKI NYA..."

Monday, December 13, 2010

wanita

Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adam turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita berharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan

>>best sgt2 lgu nih...lirik die amat menyentuh hati..itu pada yg reti menghargai sesebuah lgu lah...tp seyes..kdg2 pk..mne lah lelaki yg mcm nih kan...boley menganggap perempuan mcm yg dikate kan lam lirik lagu nih...sbb wanita tersgt lah istimewa utk seorg lelaki...cube lah hormat sket kaum hawa nih...renung2kan lah yerk...

nak mcm nih..!!!


heeee....thanks kat IZRUL MOHD QAYUM sbb bg aku amek pic nih..heee...
nak amek pic mcm nih..!!!weyh qayum nak jgk ade pic mcm nih..mcm sweet jerk tyme2 sunset nih...
huhuhu..jeles2 tgk pic nih....hurm..nak peg pantai.... :p



Sunday, December 12, 2010

happy birthday to my little hero..!!!


kebetulan plak..ade kek yg nme die IRFAN...hehehehe..shukew2..wah aku lak yg excited..heeee...sbb ape..sbb today 12.12.2010...adelah hari lahir my little hero...wah dah 4thn dah bdk kcik nih...bgus2..taon depan dah ley g skolah...ok,ok..klu tulis pnjg2 pon post nih bkn alip ley bce..hahaha...ok,ok...pape pon HAPPY BIRTHDAY TO MUHAMMAD ALIF IRFAN..!!!
cyg kamu banget deyh....hope dah bsr nih jgn lah nakal2 yerk...


Saturday, December 11, 2010

sahabat....

dunia persahabatan terlalu bnyk dugaan..ade suka duka nya..tp xsemesti nye sume suka uh akn selamanya suka dan duka uh selamanye duka...dah 19 thn aku hidup kat dunia nih...dah dah lbih 10 thn jgk aku mengenali erti persahabatan...tp msih ade lg yg blom aku dpt unh dlm hubungan persahabatan,.apekah itu??hurm..knape msti ktew ade musuh??blew dah ade musuh uh bkn sorg dua..klu boley sume nye nak ekot sme jdik musuh..sdgkan musuh uh yg lbih phm ktew senarnye...musuh uh lah yg lbih sedia ade ngn ktew ssh sng...hurm..tp kene pk gak an...klu dah ktew asyik jerk dok ngate musuh ktew uh...xmungkin die nak baek ngn ktew..tp cube tgk..slh siape..slh ktew jgk kan..hurm..ntah knape tbe2 jerk ade plak post yg mcm nih kat blog aku nih..mungkin sbb dgn ape yg dah jdik pde dri nih kowt..hurm..mmg sunyi tnpe teman2 yg dah lme knal..tp dowg xde pon ngn aku blew aku perlu kan dowg..huhuhu...kdg2 plik kan dunia nih..tp indah nye dunia nih..sbb kat cni lah allah bg peluang kat ktew utk mengenali seseorg...mengenali erti kehidupan,erti persahabatan..erti cinta...so,jgn lah ade kwn2 yg nak pk mcm2 tntg musuh ktew...aku syg sume org..syg kwn2 aku,syg musuh2 aku....


p/s : urm jgn lah ade spew2 yg terase sbb nih sume berdasar kan ape yg berlaku dpn mate aku...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...